تاریخ نوشته: ۱۴۰۲/۱۱/۲۲
شماره : ۷۱

معرفی امامزاده قاضی الصابرعلیه السلام(تهران)

میهن عزیز ما یک کشور اسلامی و تاریخی است که امامزاده های زیادی در آن مدفون شدند. این زیارتگاه ها در هر زمان محلی برای پناه بردن مردم از مشغله...

معرفی امامزاده قاضی الصابرعلیه السلام(تهران)

میهن عزیز ما یک کشور اسلامی و تاریخی است که امامزاده های زیادی در آن مدفون شدند. این زیارتگاه ها در هر زمان محلی برای پناه بردن مردم از مشغله های روزانه و یا معضلاتی هستند که زندگی را برای آنها سخت و دشوار کرده . یکی از این امامزاده ها که به معرفی آن می پردازیم، امامزاده قاضی الصابر در شهر تهران است. این امامزاده از نوادگان امام سجاد (علیه السلام) می باشد و نسبشان به امام علی (علیه السلام) می رسد و بقعه مبارک این امامزاده بسیار شبیه به خانه حضرت علی (علیه السلام) است.
معرفی امامزده قاضی الصابر:
ابوالقاسم علی‌بن‌محمد(علیه السلام) ، که لقب ایشان قاضی‌الصابراست، از نوادگان امام سجاد (علیه السلام) و دانشمندان و عالمان دینی دوران خود بودند که حدود 900 سال است که از فوت ایشان میگذرد. و زیارتگاه ایشان در ده‌ ونک می باشد و نسبت این امامزاده، با چهار واسطه به امامزاده محمد(علیه السلام) در تجریش و با ده واسطه به امام چهارم ، حضرت علی بن الحسین(علیه السلام) و بی بی شهربانو (علیهم السلام) می رسد.

به نقل از نهایه الاعقاب، امامزاده قاضی الصابر(علیه السلام) در همان روستا چشم به جهان گشود و براساس نوشته شیخ عباس قمی و نقل قول های سینه به سینه از مردم ونک ، این مکان در آغاز کلاس دروس علمی و دینی بوده. این زیارتگاه در دوران های مختلف متولیان زیادی به خود دیده و اولین مرتبه در دوران قاجار، دربار ناصری تولیت امامزاده را به آقا سید یدالله ، فرزند آقابزرگ رودباری، واگذار کرد.
بنای امامزاده قاضی الصابر(علیه السلام) حدود 700 سال پیش ساخته شده و این بنا از خشت و گل بوده وتا دوران قاجار، با توجه به جنگ‌ها و حوادث طبیعی مخروبه بوده و در دوران ناصرالدین شاه تعمیر و بازسازی امامزاده انجام شد و با آجر مرمت شد. بقعه ایشان در سال ۱۳۰۲ هجری قمری و توسط میرزا یوسف مستوفی الممالک، صدراعظم ناصرالدین شاه ساخته شد.
امامزاده قاضی الصابر(علیه السلام) از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۷ ، تقریباً همه روزه تعطیل و فقط بعد از ظهر روزهای پنج‌شنبه باز میشده اما در حال حاضر درب این زیارتگاه همه روزه به روی زائرین آن حضرت باز است. بنای این زیارتگاه هشت ضلعی می باشد و در حیاط امامزاده هم تعدادی از درگذشتگان از جمله متولیان امامزاده دفن شده‌اند.
جالب است بدانید در کنج حیاط امامزاده درخت پیری وجود دارد که زائرین با گره زدن پارچه به شاخه‌های آن حاجت می‌گیرند.
گوشه ای از کرامت ایشان:
در دوران زندگی امامزاده قاضی الصابر( علیه السلام ) مردم برای حل مشکلات و رسیدگی به اختلافات فردی و اجتماعی به محضر ایشان مشرف می شدند و حضرت با صبوری و دقت شکایات را بررسی میکردند و مدافع حق مظلومین میشدند و در جهت گرفتن حق مظلومین تلاش می کردند. صبر و بردباری ایشان در بین خاص و عام زبان زد بود وبه همین دلیل به ایشان لقب قاضی الصابر (علیه السلام) داده بودند.
اطلاعات مربوط به زیارتگاه:
زیارتگاه امامزاده قاضی صابر(علیه السلام) در محله قدیمی روستای ونک که در قدیم به قریه ونک معروف بود و پشت دانشگاه الزهرا(علبهم السلام) و دانشگاه هنر واقع شده است. اما مطمئنا معروفیت این بنا مربوط به سال963 ه.ق، است که شاه تهماسب صفوی بنای اولیه را تأسیس کرد و فرمان ساخت مقبره و ضریح را صادر کرد. دومین تعمیر اساسی در سال 1302 هجری به فرمان فتحعلی‌شاه قاجار و توسط مرحوم میرزا یوسف مستوفی الممالک صدراعظم انجام شد.
در زمان مشرف شدن به زیارتگاه زمانی که از درب ورودی زیارتگاه وارد هشتی (دهلیز) آن می شویم، روبروی خودمان درب چوبی منبت کاری شده زیارتگاه را مشاهده می کنیم که در دو سمت آن، دو اطاق، یکی سمت راست و دیگری سمت چپ دیده می شوند و جلو اطاق سمت چپ، راهرو کوچکی قرار دارد که هشتی و حیاط زیارتگاه را به هم وصل می کند. چوب ضریح زیبای امامزاده از درخت گردوست و به صورت مشبک هایی با طول 2/20 متر و عرض 1/78 متر و ارتفاع 1/83 ساخته شده و کاشی کاری های اطراف زیارتگاه تا ارتفاع 90 سانتی متر و چهار طاق نمای بزرگ توجه هر زائری را به خود جلب می کند.

زیارتگاه امامزاده صحن گنبد رواق قاضی الصابر بقعه امام سجاد نهایه الاعقاب ونک ناصرالدین شاه تعمیر مرمت بازسازی مشرف فتحعلی منبت الصابرعلیه السلام عالمان تهران تجریش

دیگر نوشته‌ها

شکر خدا که تحت لوای خدیجه ایم